poniedziałek, 8 czerwca 2020

04.06.2020 r.

W kuchni Słodkich Babeczek rządzą dzisiaj Janeczka i Iwonka. Założyły sobie bardzo ambitne zadanie - przygotują babkę, babeczki i jabłecznik.
Składniki na śmietankową babkę z owocami:
3 jajka
szklanka cukru
mała śmietana 18%
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
owoce (jagody, porzeczki ...)
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę.
Następnie dodajemy kolejne składniki, śmietanę i jajka.
Mieszamy mikserem, aż ciasto stanie się gładkie i puszyste.Na wierzch ciasta kładziemy owoce.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 min. w temperaturze 45 st.
 Upieczone ciasto polewamy lukrem.
Składniki na drożdżowe bułeczki Janeczki
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru
     

    Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą np. mniejszej miseczki kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy dokładnie, tak aby dżem nie uciekł podczas pieczenia bokami. Układamy bułeczki równomiernie (w odstępach od siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem.

     
    Piec przez 22-25 minut w temperaturze 180 st.
    Składniki na jabłecznik Iwonki
    • 4 jajka
    • 2 kisiele cytrynowe
    • 2,5 szklanki mąki tortowej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 kostka Kasi
    • mus jabłkowy
    Margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy blaszkę, nakłuwamy widelcem. Drugą część wkładamy do zamrażalnika.
    Na ciasto kładziemy mus jabłkowy
    Dodajemy ubite z jedną szklanką cukru pudru oraz dwoma suchymi kisielami białka.
    Na dużych oczkach tarki ucieramy zamrożoną drugą część ciasta.
    Pieczemy 50-60 min. w temperaturze 175 st.
    Tak prezentują się wspólne wypieki Janeczki i Iwonki.
    Pięknie zapakowane powędrowały do mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Gniewie.
     Zdjęcia i wierszyki autorstwa naszej kochanej i niezawodnej Marioli.

     
    W porze późnego poranka
     zawitała do nas pani Janka.
    Razem z nią i ciepełkiem słonka
    przybyła pani Iwonka.
    Pomocnikiem tych KOBIETEK
    jest uczynny mąż - pan Mietek
    Cztery imiona tworzą JIM (czytaj Dżim)-
    nazwę na ten anielski team


  • Przepyszna babka śmietankowa
    Pod celofanem się chowa.


     Na rękach pani Iwonki
    ciasto pod warstwą kruszonki.

    Z rąk męża pani Janeczki -
    z nadzieniem pyszne bułeczki.

    Na widok tych słodkości - 
    w mieszkańcach wiele radości.
    Bardzo mi smakuje, o tak!
    Czy mogę jeszcze  dostać?
    Takie świeżutkie, takie mięciutkie.

    Za wypieki dziękujemy
    i z ochotą wszystko zjemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz