niedziela, 9 stycznia 2022

 Blok czekoladowy

Składniki:

  • 250 g masła (czyli więcej niż kostka!)
  • 400 g mleka w proszku (ok. 2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 200 g herbatników
  • ok. 120 g bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, migdały itd.)

Wykonanie

Masło podgrzewać razem z cukrem. Po chwili, gdy masa lekko przestygnie dodać kakao i wymieszać.

Następnie  dodać mleko w proszku, pokruszone ciastka, bakalie. Wymieszać. Całość musi być gęsta.

Tak przygotowaną masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść, w środek włożyć kilka ciastek  i schować do lodówki na kilka godzin. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz