niedziela, 9 stycznia 2022

 Kotlety z mortadeli

Kotlety schabowe stanowią bez wątpienia jeden z najczęściej spożywanych posiłków przez Polaków.

Za czasów PRL-u kotlety schabowe były luksusem, na który większość Polaków nie mogła sobie pozwolić codziennie. Aby sprawić radość swoim domownikom, sprytne panie domu podmieniały mięso schabowe na mortadelę.

Składniki: 

  • mortadela 500 gramów

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

    Mortadelę kroimy w plastry o grubości około 4-5 milimetrów. Wbijamy jajko do głębokiego talerza, doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie dokładnie roztrzepujemy. Gdy białko i żółtko będą dobrze połączone, przechodzimy do panierowania kotletów.

    Plastry wędliny zamaczamy w rozkłóconym jajku. Obtaczamy mortadelę w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy uzyskają złoty kolor, wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. 


     

     

     

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz