Kotlety z mortadeli
Kotlety schabowe stanowią bez wątpienia jeden z najczęściej spożywanych posiłków przez Polaków.
Za czasów PRL-u kotlety schabowe były luksusem, na który większość Polaków nie mogła sobie pozwolić codziennie. Aby sprawić radość swoim domownikom, sprytne panie domu podmieniały mięso schabowe na mortadelę.
Składniki:
mortadela 500 gramów
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia
Mortadelę kroimy w plastry o grubości około 4-5 milimetrów. Wbijamy jajko do głębokiego talerza, doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie dokładnie roztrzepujemy. Gdy białko i żółtko będą dobrze połączone, przechodzimy do panierowania kotletów.
Plastry wędliny zamaczamy w rozkłóconym jajku. Obtaczamy mortadelę w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy uzyskają złoty kolor, wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz