Dzisiaj kuchnia, blaszki i piekarnik należą do pani Marysi, która postanowiła upiec nie jedną, ale dwie tradycyjne drożdżówki: z rabarbarem, agrestem i śliwkami. Żeby było przyjemniej, procesowi pieczenia towarzyszyły kwiatki z własnej działki.
Siedzą drożdże nadąsane
bo w lodówce zapomniane
a tam ciemno lodowato
czas się rozgrzać – idzie lato
razem z mlekiem się sprężyły
i na zewnątrz wyskoczyły
wprost do misy która stała
obok z mąką i ziewała
cztery jajka krzyczą z półki
halo - weźcie nas do spółki
podskoczyły na dno wbiły
a skorupki zostawiły
10 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka roztrzepane
5 szklanek mąki
Wszystkie składniki kolejno wsypujemy do miski i odstawiamy na 3 godziny.
1/2 kostki tłuszczu
szkalnka mąki
1/2 szklanki cukru
olejek pomarańczowy
szczypta proszku do pieczenia
Na owoce sypiemy kruszonkę.
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. I oto one dwie blachy pysznej drożdżówki.
Tradycyjnie ciasto przekazaliśmy z życzeniami smacznego mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej w Gniewie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz