wtorek, 19 maja 2020

19 maja 2020 r.
Dzisiaj kuchnia, blaszki i piekarnik należą do pani Marysi, która postanowiła upiec nie jedną, ale dwie tradycyjne drożdżówki: z rabarbarem, agrestem i śliwkami. Żeby było przyjemniej, procesowi pieczenia towarzyszyły kwiatki z własnej działki.

 Jak powstaje drożdżówka? Mówi o tym wesoły wierszyk dla dzieci.

Siedzą drożdże nadąsane
bo w lodówce zapomniane
a tam ciemno lodowato
czas się rozgrzać – idzie lato

razem z mlekiem się sprężyły
i na zewnątrz wyskoczyły
wprost do misy która stała
obok z mąką i ziewała

cztery jajka krzyczą z półki
halo - weźcie nas do spółki
podskoczyły na dno wbiły
a skorupki zostawiły

Składniki:
10 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka roztrzepane
5 szklanek mąki

Wszystkie składniki kolejno wsypujemy do miski i odstawiamy na 3 godziny.


 Do ciasta drożdżowego potrzebna jest też kruszonka:
1/2 kostki tłuszczu
szkalnka mąki
1/2 szklanki cukru
olejek pomarańczowy
szczypta proszku do pieczenia

Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Na wierzch dodajemy owoce: agrest, śliwki lub rabarbar.

 Na owoce sypiemy kruszonkę.


Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. I oto one dwie blachy pysznej drożdżówki.
Tradycyjnie ciasto przekazaliśmy z życzeniami smacznego mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej w Gniewie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz