Kolejne warsztaty kulinarne poprowadziła pani Ela. Była już chałka, gotowane babki. Przyszedł czas na muffinki. Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Żeby je przygotować potrzebne będą specjalne formy na babeczki - mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach. Przyda się również zestaw do ozdabiania babeczek.
Składniki na muffinki (porcja 12 sztuk) wg przepisu p. Eli:
suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
mokre:
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka
Wykonanie:
Połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugim naczyniu rozkłócić jajka ze szklanką mleka i olejem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do całkowitego połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich do połowy ciasto. Dodać nadzienie i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 190 st.
Upieczone muffinki udekorować posypką, czekoladą, lukrem.
Pani Ela upiekła 4 rodzaje muffinek, które trafiły do mieszkańców Domu Pomocy Społecznje w Gniewie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz