niedziela, 9 stycznia 2022

 Kotlety jajeczno - ziemniaczane

Składniki: 

6 dużych jajek + jedno do masy, 

3 duże ziemniaki, 

2 łyżki posiekanego koperku, 

łyżka posiekanego szczypiorku, 

łyżka gęstej śmietany,

 2-3 łyżki bułki tartej, 

2 łyżki sklarowanego masła lub oleju, 

sól i pieprz.

 Przygotowanie: 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. 6 jajek ugotować na twardo i obrać. Ziemniaki i jajka zmielić, dodać koperek i szczypiorek, a także śmietanę, surowe jajko, sól i pieprz. Połączyć do powstania gładkie masy i formować kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz